Itsetunto ja motivaatio tavoitteissa

Mielestäni tärkeää on tunnistaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Hyvästä itsetuntemuksesta on monessa asiassa hyötyä. Itsetuntemus on kykyä havaita omia tunteita, ajatuksia, tarpeita ja toiveita, että vahvuuksia ja kehittämistarpeita (Mieli.fi). Eli voitaisiin ajatella, että itsetuntemus on kaiken pohja. Jotta voi laittaa itselle tavoitteita täytyy tunnistaa omat vahvuudet, toiveet ja etenkin tarpeet. Näin voidaan asettaa tavoitteet. Itsetuntemus myös vahvistaa itsetuntoa, resilienssiä ja ihmissuhteita (Mieli.fi). Näitä kaikki tarvitaan siihen, että omat tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Hyvä itsetunto myös helpottaa tavoitteisiin pääsemistä. 
 
Motivaatio perustuu motiiveista, se voidaan jakaa ulkoiseen ja sisäiseen motivaatioon. Sisäisessä motivaatiossa, motiivi tulee ihmisestä itsestään ja ulkoisessa ympäristöllä on vaikutus ulkoiseen motivaatioon. (Terveysverkko.fi.) Koen, että molempiin motivaatioihin vaikuttaa itsetuntemus. Sisäisessä motivaatio ja tavoitteet ovat oikeita ja realistisia, mikäli tunnet itsesi. Jos itsetunto on kohdillaan, osaa suodattaa väärentyneet ulkoiset motiivit pois. Väärentyneillä ulkoisilla motiiveilla tarkoitan asioita, mitkä tulevat itsesi ulkopuolelta. Esimerkiksi sosiaalinen paine ja sen vaikutukset siihen mitä haluat oikeasti saavuttaa. Sosiaalinen paine voi motivoida sinut saamaan itsesi huippu kuntoon fyysisesti, mutta onko tavoite sisäisen motivaation kannalta oikea ja haluatko sitä oikeasti? Onko se sinulle tärkeää ja haluatko saavuttaa sen itsesi takia?

Miksi itsetunto välillä romahtaa? | Voi hyvin
 
Lopputuloksena molemmilla itsetunnolla, että motivaatiolla on suuri merkitys tavoitteiden asettamisessa, mittaamisessa ja arvioinnissa. Koen, että terve itsetunto on pohja terveille tavoitteille, puhtaalle sisäiselle motivaatiolle, että menestymiselle. Samalla itsetuntemuksesta tulee kokoajan entistä tärkeämpää. Se on nykypäivän edellytys menestymiselle, hyvälle johtamiselle, että terveelle mielelle.

Ollaan kuulolla,
Eetu

Lähteet:
Mieli.fi. Itsetuntemus. Luettavissa: https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/itsetuntemus-ja-itsetunto/tutustu-itseesi/ Luettu: 9.10.2022
Terveysverkko.fi. Motivaatio. Luettavissa: https://www.terveysverkko.fi/tietopankki/terveysliikunta/motivaatio/ Luettu: 9.10.2022

Kommentit

Suositut tekstit