Coaching taidot apuna arjessa?

Mielestäni Kaija Pitkäniemi on hyvin tuonut julkaisussaan esille sen, että coachaus ei kuulu pelkästään ammatticoacheille tai esimiehille. Coachata voi myös itse itseään tai auttaa muita. (Kollega.fi.) Coachaus perustuu mielestäni kuuntelemiseen ja kysymiseen, mutta eniten luottamukseen. Luottamus pitää olla kohdillaan, jotta coachattavalla on mahdollisuus tutkia omia ajatuksiaan syvällisesti, sekä sanoa ne turvallisesti ääneen. Oli mukava kokeilla opintojaksolla coachausta kurssilaisen kanssa. Kuitenkin huomasin, että kyse ei ole mistään helposta, toki yksinkertaisesta asiasta. Minäkeskeisyys on tässä yhteiskunnassa niin vahva, että on hankalaa keskittyä pelkästään toiseen. Minäkeskeisyys myös tappaa vuorovaikutuksen. 

Coaching | Nigel Stanton | CROESO 


Arki on monesti kiireistä ja olisi hyvä pysähtyä, sekä reflektoida silloin tällöin omia ajatuksia ja tunteita. Jos suu käy koko ajan, ei tälle ole aikaa. Monesti kuuntelukin jää vähälle, kun ajetaan vain omaa asiaa eteenpäin. Mitä hyötyä siitä voisi olla, että kuuntelee tarkasti omia sekä muiden ajatuksia ja on läsnä hetkessä? Kun kuuntelee ja tutkii omia ajatuksia, on helpompi ymmärtää muita, sekä muiden ajatuksia. Tätä voidaan suoraan pitää vaikka kilpailuetuna arjessa. Havaittava alue on vain jäävuoren huippu, mutta pinnan alla on näkymätön alue, mitä ei itse helposti tiedosta. Näkymättömän alueen asioiden havainnointiin coaching voi auttaa. (Moodle.)

 

Näiden lisäksi mielestäni jokainen tarvitsee jonkun coachin, jotta selviää arjen pyörteissä. Yksin on hankala toimia, mutta kun tukena on jokin muu pystyy paljon enempään. Yksin pohtimisella helposti lasittuu oma näkökulma ja samalla hyppii suoraan omaan laatikkoon, josta ulos pääsy ei ole helppoa. Coach auttaa ajattelemaan, sekä monipuolistaa omaa näkökulmaa, lisäksi toinen ihminen voi huomata paljon asioita, mitä itse ei huomaisi. Näiden oivalluttaminen toiselle se vasta rikastuttaakin omaa, että toisen mieltä. 


Ollaan kuulolla,

Eetu


Lähteet:

Kollega. Luettavissa:https://kollega.fi/2014/05/arjen-coachaaminen/ Luettu: 7.10.2022

Moodle materiaali. Luettavissa: https://hhmoodle.haaga-helia.fi/mod/resource/view.php?id=2151826 Luettu 7.10.2022

Kommentit

Suositut tekstit